Mobilny Program Ograniczania Picia (E-POP) może być pomocny w ograniczeniu spożywania alkoholu do tzw. limitów picia o niskim ryzyku szkód, a więc w taki sposób, by to picie stało się bezproblemowe. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opracowała górne limity bezpiecznego picia, choć należy pamiętać, że te limity nie są uniwersalne, bowiem taka sama ilość alkoholu dla jednej osoby będzie w miarę bezpieczna, a dla innej – już szkodliwa. Nie ma kryteriów całkowicie bezpiecznego picia alkoholu, jednak w wyniku badań określone zostały poziomy picia, które statystycznie niosą za sobą najmniejsze ryzyko szkód.

W celu obiektywizacji ilości spożywanego alkoholu i przełożenia wszystkich napojów zawierających alkohol na jedną wspólną jednostkę wprowadzono pojęcie „porcja standardowa alkoholu”.

W Europie przyjęto, że jedna porcja standardowa to 10 gramów czystego alkoholu etylowego i ta porcja zawarta jest w:

  • 250 ml (szklanka) piwa o mocy 5%,
  • 100 ml (kieliszek) wina o mocy 12%,
  • 30 ml (mały kieliszek) wódki o mocy 40%.

Oznacza to, że każdy z tych napojów zawiera mniej więcej taką samą ilość czystego alkoholu etylowego. Łatwo zatem określić, że półlitrowa butelka lub puszka piwa zawiera 2 porcje standardowe, butelka wina – 7,5 porcji standardowych, a półlitrowa butelka wódki – około 17 porcji standardowych. Celem programu ograniczania picia jest redukcja spożywania alkoholu do górnych limitów określonych przez WHO, które są różne ze względu na płeć. Dla mężczyzn ustalono następujące limity picia o niskim ryzyku szkód:

  • picie okazjonalne – do 6 porcji standardowych – oznacza to, że mężczyzna nie powinien wypić więcej przy jednej okazji niż 3 półlitrowe butelki piwa lub 3 kieliszki wina o pojemności 200 ml lub 180 ml wódki;
  • picie codzienne – do 5 razy w tygodniu do 4 porcji standardowych w ciągu dnia – oznacza to, że mężczyzna powinien zachować dwa dni abstynencji w ciągu tygodnia (najlepiej, aby te dni były jeden po drugim) i nie pić więcej niż 2 półlitrowe butelki piwa lub 2 kieliszki (200 ml) wina lub 120 ml wódki.

Ilość alkoholu wypijanego łącznie w ciągu tygodnia przez mężczyznę nie powinna przekraczać 28 porcji standardowych. Często pojawia się pytanie, czy w czasie weekendu można wypić cały limit alkoholu. Oczywiście, że nie, bowiem niezwykle ważne jest, by nie wypijać jednorazowo więcej niż 6 porcji.

Ze względu na różnice w metabolizowaniu alkoholu oraz ze względu na mniejszą zawartość procentową wody u kobiet niż u mężczyzn limity ustalone dla kobiet są niższe i wynoszą:

  • picie okazjonalne – do 4 porcji standardowych – oznacza to, że kobieta nie powinna wypić więcej przy jednej okazji niż 2 półlitrowe butelki piwa lub 2 kieliszki (200 ml) wina lub 120 ml wódki;
  • picie codzienne – do 5 razy w tygodniu do 2 porcji standardowych w ciągu dnia – oznacza to, że kobieta powinna zachować dwa dni abstynencji w ciągu tygodnia (najlepiej, aby te dni były jeden po drugim) i nie pić więcej niż 1półlitrowa butelka piwa lub 1 kieliszek (200 ml) wina lub 60 ml wódki.

Ilość alkoholu wypijanego łącznie w ciągu tygodnia przez kobietę nie powinna przekraczać 14 porcji standardowych.

Określony cel ograniczania picia jest już jasny, ale nie zawsze będzie on łatwy do osiągnięcia przez uczestnika programu E-POP. Jest to cel ostateczny, który może być poprzedzony mniejszymi osiągalnymi krokami.

Podstawowym narzędziem, który pozwala śledzić postępy w redukcji picia jest samoobserwacja. Osoby, które próbują ograniczyć picie zapisują każde spożycie alkoholu w Arkuszu Samoobserwacji. Bez samoobserwacji osoba nie jest świadoma ilości wypijanego przez siebie alkoholu ani też nie może śledzić swoich postępów w drodze do zmiany. W programie ograniczania picia uczestnik jest zobowiązany do samoobserwacji i systematycznego uzupełniania Arkusza Samoobserwacji przez cały okres trwania programu

Powrót