Co trzeci kierowca przyznaje, że mógł kiedyś prowadzić samochód, będąc pod wpływem alkoholu. Dlaczego tak się dzieje? Wszystkiemu winne są wymówki, którymi kierowcy tłumaczą swoje zachowanie. Do najczęstszych należą:

  • to było tylko na krótkim dystansie;
  • nie było innego kierowcy, który mógłby ich zawieźć;
  • nie byłem świadomy, że jestem jeszcze pod wpływem;
  • to były tylko wiejskie drogi;
  • tylko nieznacznie przekroczyłem dozwolony limit.

Wielu kierowców błędnie szacuje czas potrzebny do wytrzeźwienia. Nieświadoma nietrzeźwość to stan, w którym osoba czuje się w pełni trzeźwa, pomimo że stężenie alkoholu w jej organizmie przekracza określone w prawie limity dopuszczające prowadzenie pojazdów. Taka sytuacja często występuje rano, po spożyciu poprzedniego wieczora alkoholu. Przeciętna osoba

po wypiciu pięciu piw (półlitrowych z 5% zawartością alkoholu) pomiędzy godziną 21:00 a 23:00, będzie całkowicie trzeźwa dopiero po godzinie 10:00 rano następnego dnia.

Pojawia się zatem pytanie: Ile godzin po spożyciu alkoholu można siąść za kierownicą? Nie sposób samodzielnie oszacować, ile można wypić, by móc kierować samochodem, nie stwarzając zagrożenia na drodze. Zależy to nie tylko od płci i wagi kierowcy, lecz także od przebiegu procesu metabolizmu – czyli kwestii bardzo indywidualnej. Każdy organizm reaguje inaczej. Ważne jest tempo picia i towarzyszące mu pokarmy, stopień wyspania czy zmęczenia itp. Internetowe kalkulatory promili podają wartości orientacyjne i uśrednione – ich wyniki nie są więc miarodajną wskazówką. Prawdę wskaże tylko dobrej jakości alkomat. Ważne, żeby nie badać się zaraz po wypiciu – wtedy wynik będzie niewiarygodny. Przeciętnie organizm potrzebuje około 3 godzin na spalenie 20 g czystego alkoholu, co odpowiada 60 g wódki lub 200 ml wina lub 0,5 l piwa. W przypadku picia większych ilości czas potrzebny na pozbycie się alkoholu z organizmu jest jeszcze dłuższy.

  • PIWO – Jedno piwo o mocy 5% będziemy spalać minimum 2 godziny, przy każdym kolejnym ten czas znacznie się wydłuża. Dwa piwa to już nawet 6 godzin. Trzy piwa mogą wskazać wynik 1,5 promila – spalanie tego przez organizm może potrwać 10 godzin;
  • WÓDKA – 100 ml wódki daje średnio wynik 0,5 promila, co będziemy spalać przez 4 godziny, 200 ml – to już przez 10 godzin, a 0,7 litra – przez minimum 20 godzin;
  • WINO – lampkę wina o mocy 12% będziemy spalać przez 2 godziny, a 0,7 l przez minimum 7 godzin;
  • SZAMPAN – lampkę szampana będziemy spalać średnio około 2 godziny, natomiast 330 ml tego trunku przez około 4 godziny;
  • WHISKY – spalanie tego alkoholu będzie wymagało od nas dużo czasu. Po spożyciu 0,7 litra do całkowitego wytrzeźwienia będziemy potrzebowali minimum 24 godzin;
  • GIN – 100 mln tego alkoholu będziemy spalać przez 3,5 godziny. Spalenie 0,7 l zajmie nam ponad 21 godzin.

Obowiązujący w Polsce limit 0,2 promila oznacza, że należy być szczególnie ostrożnym decydując się na prowadzenie samochodu po spożyciu alkoholu. Jedynie 14% kierowców deklaruje, że przeprowadza samokontrolę stanu trzeźwości przy użyciu alkomatu. Kierowcy jadący w stanie nieświadomej nietrzeźwości podejmują znaczne ryzyko poniesienia konsekwencji prawnych w razie kontroli, nie wspominając o bezpieczeństwie swoim i innych użytkowników dróg. Często ryzykują też utratę pracy.

Nie ma bezpiecznych ilości alkoholu, po których można kierować pojazdami

Powrót